Svar på tal ''Låt oss kika närmare på läderproduktionen del1..''

Fick ett par frågor som jag tänkte att jag kunde svara på.

Ska vi köpa skor av annat material eller se till att kemikalierna renas på ett bra sätt? 
Hur många par skor köper medelsvensson? Kan vi minska vår konsumtion? 
Vad händer när medelsvensson i de växande Asienländerna shoppar som vi?

Svar:

Det bästa skulle vara om lädret till skon alltid garvades på det vegetabiliska sättet. Problemet med den tillverkningen är att det är dyrare, tar längre tid och man kan endas färga lädret med vegetabiliska färgämnen, och dessa färger bleks väldigt snabbt. Vilket får skoimportörer att välja det billigare och mer slittåliga lädret som det just blir av kromgarvning.  Att köpa skor av ett annat material skulle kunna vara en lösning, att kolla efter ’’EU-blomman’’ vid köp av skor skulle vara ett steg mot ett miljövänligare val.  Du som köper skor märkta med ’’EU-blomman’’’ vet att:

Risken för att få en allergisk reaktion av kemikalier i skorna är liten.

Skorna inte är färgade med tungmetaller.

Mindre vatten har använts vid tillverkningen.

Vid tillverkningen har vatten och luft i hög grad skyddats

från föroreningar.

Förpackningen de säljs i är gjord av återvunnet material.

En mindre mängd kemikalier har använts och många hälsoskadliga ämnen har förbjudits helt; t ex de som är cancerframkallande.

Att kemikalierna skulle renas på ett bättre sätt skulle inte lösa problemet, då det fortfarande skulle vara många människor som fortfarande skulle komma i kontakt med dessa farliga kemikalier i jobbet. Däremot skulle bättre rening av lädret göra så att vi konsumenter skulle få mindre kemikalier i våra skor, vilket skulle va hälsosammare för oss, och såklart minska utsläppet på krom och kemikalier men inte tillräckligt.

I genomsnitt köper en svensk 2,6 kg skor om året, och såklart så kan vi minska vår konsumtion. Dock är det bevisat att vi svenskar som bor i svenskt klimat behöver fler sorters skor än en människa i Indien pga av våra årstider. Däremot bör fler människor bli mer upplysta om vilken klimatpåverkan skorna gör och hur arbetarna drabbas. Jag tror inte det är många som vet att 30 % till 40 % av de som arbetar med skor i Indien är barn. Grejen är det att vi måste minska vår konsumtion för att få behålla vår planet.  Som jag fattar den sista frågan rätt så är det inte hållbart när fler människor på vår planet börjar shoppa som människor i i-länder.  Det är redan en överkonsumtion på skor och därför måste vi alla på planeten minska våra inköp, och tänka miljösmart vid val av skor. Dessutom tycker jag också att det bör vara ett krav att importörerna av skor vet vart deras skor kommer ifrån och hur villkoren är där. Det skulle underlätta för oss konsumenter.

// Alice

                
         

http://www.wwf.se/naturvaktarna/spn/sid%20skor/pdf%20skor/SKOR_fakta.pdf

http://www.fairtradecenter.se/sites/default/files/Rapport%20-%20Hur%20skor%20vi%20oss_0.pdf

 
 
 

Kommentera här: