Låt oss kika närmare på läderproduktionen.. del 1

Läderproduktionen är den industri med högst koncentration av farliga ämnen per tillverkad produkt. Produktionen innebär hög förbrukning av vatten samt hög användning av kemikalier.  Produktionen ''djurhud till läder'' kallas garvning, och den vanligaste garvningen är kromgarvning. Ämnet krom är ett ämne som i EU klassas som giftigt och cancer framkallande. Det finns också vegetabilisk garvning och syntetisk garvning. Syntetiskgarvning är en ny garvningsmetod med målet att minska miljöutsläppen. Ett vegetabiliskt garvat läder, som i Europa oftast är miljömärkt, gör minimal eller ingen påverkan alls på miljön. I de större produktionsländerna, länder i asien och sydamerika, är så inte fallet på grund av användning av metallfärger, förbjudna kemikalier i processen och dessutom dåliga reningssystem.

Kromgarvningen, speciellt där avfallshanteringen inte fungerar skadar detta miljön. Krom bör sorteras som miljöfarligt avfall. Tillexempel när skor hamnat på soptippar och bränns upp. Inte bara att krom är farligt i sig själv, när krom bränns övergår krom från tre-värt krom till sex-värt krom som är ett vatten lösligt ämne är ännu sämre och cancerframkallande.

En vanlig uppfattning är att djurhuden bara är en biprodukt vid slakten, att det inte spelar någon roll ’’för vi äter ju ändå kött’’. I självaverket bidrar skinnindustrin till lönsamheten för köttindustrin.  Då skinnet har ett högt marknadsvärde. Indien är en av de största skinn producenterna i världen. Och bara i delstaten Kerala, som räknas som en liten delstat, finns 4,900 slakterier.

Bangladesh har en stor produktion av läder, detta är en video upplagd av HumanRightsWatch som visar människor som bor i närheten av läderfabriker eller arbetar med det. Men mer om människornas påverkan av läderproduktionen i nästa inlägg… 

// Alice

http://www.tjaderlader.se/page/Kopinformation_1412/SWE/SEK

http://bada.hb.se/bitstream/2320/7707/1/skotillverkningens%20fotavtryck%20-enanalys%20av%20olika%20garvningsmetoder.pdf

http://www.djurensratt.se/vara-fragor/djurvanlig-konsument/skinn

1 Anonym:

skriven

Hej!
Intressant.
Glöm inte källhänvisningar i text.
Ska vi köpa skor av annat material eller se till att kemikalierna renas på ett bra sätt?
Hur många par skor köper medelsvensson? Kan vi minska vår konsumtion?
Vad händer när medelsvensson i de växande Asienländerna shoppar som vi?

2 Marie:

skriven

Glömde skriva namn:)

Kommentera här: