Kött och hälsa
När vi ser hur köttkonsumtionen ökat är det rimligt att ställa oss frågan hur detta påverkar folkhälsan. Mycket forskning har bedrivits på området och resultaten verkar entydiga. Folk som äter mycket rött kött och charkprodukter löper större risk att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar samt vissa former av cancer, så som tjock- och ändtarmscancer. När en talar om rött kött så brukar en mena kött från djur som går på fyra ben, alltså nötkött, fläsk, lamm och vilt. World Cancer Research Found (WCRF) råder folk att inte äta mer än 500 gram tillagat kött i veckan och att helt undvika charkprodukter. Charkprodukter är exempelvis korv och skinka. Vissa forskare säger att en inte bör äta mer än 300 gram kött i veckan.
Branchorganisationen Svenskt Kött uttrycker oro över denna forskning. I sin rapport skriver de att en debatt som ensidigt handlar om att minska köttätandet riskerar att leda till att det bra köttet, som är mer hållbart för miljön, väljs bort. Som jag tog upp i mitt förra inlägg så äter svenskarna mindre svenskt kött, och om konsumtionen skulle minska ytterligare så skulle det innebära större svårigheter för svenska bönder och även den biologiska mångfalden, om betesmarkerna försvinner.
Ett vanligt argument som dyker upp när en talar om att minska köttätandet är att människan alltid ätit kött. Charlotte Erlanson-Albertson, professor i medicinsk kemi, påstår dock att människan aldrig ätit så mycket kött som idag, och att stenåldersmänniskan förmodligen inte åt kött mer än en gång i veckan.
Näringsfrågan är också viktig. Många är oroliga att de ska få i sig för lite protein om de äter mindre kött. Sanningen är den att protein finns i många andra livsmedel och att det inte alls är svårt att få i sig tillräckligt med protein. Björn Petterson, författare till boken ”Vegansk näringslära på vetenskaplig grund” säger till Sydsvenskan att protein finns i spannmål, baljväxter, grönsaker, potatis, frukt, nötter och frön. Just nötter och frön är väldigt proteinrikt, och innehåller mer protein per viktenhet än vad kött gör. Det som är svårt att få i sig om en helt slutar att äta kött är mineraler som järn, zink och selen samt vitaminerna B12 och D-vitamin. Enligt Petterson har kroppen svårare att ta upp järn från vegetabilier än från animalier trots att många vegetabilier är järnrika. Lösningen är att äta C-vitaminer, då de förbättrar kroppens järnupptagningsförmåga. Zink går att finna i fullkornsprodukter, baljväxter, gröna grönsaker, nötter och frön så om en är noga med vad en äter är inte det heller ett problem. Vad gäller vitaminerna är det knepigare och B12 behöver tillföras i tablettform. På sommaren får vi i oss D-vitamin av solen, men under vinterhalvåret behöver vi här i Norden få i oss det på andra sätt. Det finns tillsatt i lättmjölksprodukter och margariner och går även att finna i solhavremjölk, fet fisk och ägg. Annars finns D-vitamin också i tablettform.
Blott en minskning av köttintaget skulle dock inte påverka hälsan negativt, utan det är när köttet helt väljs bort som det krävs extra ansträngning och tankekraft för att få i sig ordentligt med vitaminer och mineral. Kanske är det därför, av bekvämlighet, en sådan ovilja råder kring att minska på köttkonsumtionen.
Enligt UR-dokumentären ”Älskade kött” från 2011 är det stor skillnad på kött från djur som uppfötts traditionellt, och ätit gräs, och kött från djur som uppfötts industriellt och med majs, palmolja och soja som foder. Kött från gräsätande djur innehåller mycket omega-3, medan industriellt producerat kött istället innehåller omega-6. Dr Oliver Coudron, forskningschef på SIIN (Scientific Institute for Intelligent Nutrition) berättar att omega-6 framkallar en inflammation som hävs av omega-3. Det innebär att en obalans, med för mycket omega-6 och för lite omega-3 kan leda till hjärtsjukdomar, diabetes, depressioner och demens. Det finns även många cancerformer som bara utveckas när en sådan obalans råder.
Det handlar alltså inte bara om hur mycket kött vi äter, utan också om vilket.
Källor:
http://www.sydsvenskan.se/arkiv/reportage/man-maste-inte-ata-kott-for-att-fa-protein/
http://www.svt.se/agenda/forskare-at-max-300-gram-kott
http://www.slv.se/sv/grupp1/Mat-och-naring/Maten-och-var-halsa/Cancer/Risker-med-rott-kott-och-chark/
http://www.ur.se/Produkter/170958-Varlden-Alskade-kott
Av: Siri