jeansproduktion Ester
Arbetsförhållanden del 1
Bakom jeansproduktionen ligger vidriga arbetsförhållanden som innefattar låga löner, osunda arbetsmiljöer och långa arbetsdagar. I detta blogginlägg kommer jag fokusera på det sociala bakom jeansproduktionen, nämligen arbetarna och de förhållanden dem tvingas arbeta under.
Tvättningen och sandblästringen då arbetarna ska få till den slitning och färg som vi konsumenter vill ha är den mest riskfyllda delen av jeanstillverkningen. Under denna process används farliga kemikalier och sprayer. Många företag har nu förbjudit sandblästring av jeans men det är svårt att säkerställa att det inte används då det ofta är underleverantörerna som tar hand om det vilket gör det svårt för företagen att kontrollera.
År 2010 släppte Fair Trade Center en rapport om sandblästringen av jeans och hur arbetarna påverkas av det. Rapporten klargjorde att arbetare dött av sjukdomen stendammslunga i samband med sandblästringen. Sjukdomen utvecklas då arbetarna tvingas andas in den sand och damm som finns i lokalerna.
Idag har denna metod förbjudits i de flesta europeiska länderna och flera stora svenska företag har beslutat att sluta använda sandblästringen i sin produktion. Bangladesh är dock ett av de få länder som fortfarande använder sig av denna livsfarliga metod. Dock har metoden även här förbjudits av köpare men det är mycket svårt att vara säker på att metoden faktiskt inte används. Bangladesh är ett land som står för en betydande del av klädproduktionen till Europa, bara Kina är en större klädproducent.
För att säkerställa att sandblästringen inte används i samband med produktionen av jeans krävs det att de företag som förbjudit denna metod redovisar hur de ser till att de krav de ställer uppfylls i exempelvis sina hållbarhetsredovisningar. Förbudet som många av de europeiska länderna har infört har lett till en del förbättringar så som att fabriker har lagt ner sina sandblästringsanläggningar eller bytt ut sanden till en med bättre kvalitet. Dock anser vissa att det är svårt att åstadkomma samma slitning på jeansen utan att använda sig av sandblästring och fortsätter därför med produktionen på samma sätt som innan, dock på ett sätt så att de inte ska bli påkomna. För att inte bli avslöjade under sandblästringen väljer vissa fabriker att jobba under natten för att undvika fabriksinspektioner, enligt fair trade center.
Vad kan vi göra?
Det är svårt för oss konsumeter i Sverige att undvika att köpa jeans som har tillverkats under dåliga förhållanden då flera av de stora klädföretagen säljer dessa jeans. Vad vi dock kan göra är att, i så stor utsträckning som möjligt, köpa våra jeans från inhemska och mindre företag. Det är även viktigt att vara påläst och informerad om vilka butiker som säljer vad och på så sätt undvika de kedjor som behandlar arbetarna dåligt.
skriven
Hur ser återanvändandet ut? sandblästrat eller naturligt slitet? Second hand?
Koppla till bomullsindustrin. En slitstarkbyxa istället för 8 med ännu sämre miljö/utsläpp som följd.
Annat material?