Bomullstillverkning-vatten Ester
Som jag nämnt tidigare går det åt extremt mycket vatten för att tillverka bomull. Det är en av orsakerna till att jeansen är ett av världens giftigaste plagg. I detta avsnitt kommer jag att fokusera på det vatten som används inom bomullstillverkningen och vilka följder det för med sig.
För att tillverka ett kilo bomull går det åt allt mellan 7000- 29 000 liter vatten och för att tillverka ett par jeans ungefär 6600 liter.
Konsekvenserna av att bomullen är en så vattenkrävande växt blir att man tar vatten från floder och andra vattendrag för att kunna odla vilket leder till torrlagda floder och områden och det vatten som finns kvar att dricka blir förgiftat. Arlasjön, som ligger på gränsen mellan Kazakstan och Uzbekistan är ett exempel på en sjö som har torrlagts pga. bomullstillverkningen.
Då bomullen är känslig för nederbörd sker tillverkningen ofta i torra områden där sötvattnet är en bristvara, som t.ex. i Mali och Pakistan där bomullen svarar för 50 respektive 65 procent av exportvärdet. Då bomullen är en av världens mest vattenkrävande grödor krävs det istället att bomullen konstbevattnas och har därmed en stor påverkan på sötvattnets kretslopp.
Michael Löfroth, sötvattensexpert inom världsnatursfonden, hävdar att de det giftiga dricksvattnet är ett mycket allvarligt problem som leder till sjukdomar, missbildningar och för tidig död.
Enligt UNESCO var 15 procent av den globala odlingsarean konstbevattnad år 2000. Då konstbevattningen är ekonomiskt lönsamt beräknas den att öka enormt med åren. Vid konstbevattning tas vatten antingen från grundvatten eller ytvatten, dvs. från floder och sjöar vilket bidrar till en torrläggning av områdena och kan även få negativs sidoeffekter såsom saltvattensinträngning. Enligt världsnaturfonden WWF produceras ungefär 70 procent av världens bomull med hjälp av konstbevattning.
Dagens överutnyttjande av vatten kan även ge konsekvenser länder emellan, både positiva och negativa. Vattendrag som tillhör samma land kan bidra till konflikter länder emellan om vem vattnet tillhör. Vatten som överskrider gränserna kan även leda till ett ökat sammarbete mellan länderna.
http://www.wwf.se/source.php/1119894/bomull%20avtryck%20s9.pdf
http://www.wwf.se/vrt-arbete/vtmarkerstvatten/vattenfotavtryck/1128210-bomull-1a-sida
http://www.wwf.se/source.php/1120565/Bomullsrapport.pdf
I nästa avsnitt kommer jag att fokusera på kemikalierna inom bomullstillverkningen. Spännande va?? JA häng med!!