Är klädindustrin farlig?

 
En rapport från Naturskyddsföreningen handlar om gifter i miljön och hur vi ska behandla dem. Skribenterna nämner textilier och särskilt färgningen som något farligt rent kemiskt, det skrivs inte mycket om HUR ämnena är farliga men utifrån det vi redan vet från bland annat lektioner gissar jag att de:
1. är persistenta, det vill säga att de inte kan brytas ner på naturlig väg och
2. att de fastnar i våra kroppar och påverkar oss inifrån.
Något som skrivs är att en del av kemikalierna är cancerogena och att de kan påverka arvsmassan, det nämns också att många hormonstörande ämnen finns i många av de nyare materialen, och inte bara i textilier.
 
Ett ämne som är förbjudet men som ofta finns i textilier trots det, är nonylfenoletoxilat. Ett svårt ord man inte direkt lägger på minnet, men som vi kanske borde minnas då det enligt Kemikalieinspektionen bildar giftiga restprodukter vid nedbrytning. Ämnena som blir över är särskilt giftiga för vattenlevande organismer: tänk på delfiner vi ser i djurparker, maten vi ger till våra husdjurskatter, fisken som hamnar på vår tallrik... Enligt kretsloppets princip kommer allt vi släpper ut och tror är borta för alltid tillbaka till oss genom vår mat eller våra kläder. Ingenting försvinner här på jorden, allt går bara runt.
 
Som svar på min fråga, om textilindustrin är farlig, tror jag ärligt talat att vi inte behöver mycket mer bevis än så här för att kunna svara JA, industrin är nog farlig. Vad vi däremot måste ta reda på är VAD som är farligt, för att kunna se vad man istället kan använda. 
 
http://www.kemi.se/sv/Innehall/Statistik/Kortstatistik/Kortstatistik-over-amnen-och-amnesgrupper/Nonylfenoletoxilater/
 
http://www.naturskyddsforeningen.se/sites/default/files/dokument-media/policy_miljogifter.pdf
 

Kommentera här: