EU-inträdet orsak till ökad köttkonsumtion i Sverige

Som går att läsa i jordbruksverkets rapport har köttkonsumtionen i Sverige ökat kraftigt sedan Sveriges inträde i EU år 1995. Grundidén med EU är att främja handel mellan länderna genom att ta bort tullar och andra handelshinder. För att möjliggöra en gemensam marknad har det införts livsmedelsstandarder som ska gälla i hela EU. Regler skiljer sig dock mycket länderna emellan, i synnerhet vad gäller antibiotika och djurskydd. Att Sverige har strängare regler gör att svenskt kött blir dyrare då det inte går att producera på samma industriella sätt som i andra länder. I och med detta väljer då många konsumenter importerat kött. I UR-dokumentären ”Älskade Kött” klargörs att just den industriella köttproduktionen är den största orsaken till problemen med klimat och miljö som uppstått i samband med köttproduktion. Köttet blir billigare på kort sikt, men i ett längre perspektiv blir det istället väldigt dyrt, och kostnaderna för problemen som kommer hand i hand med köttindustrin kostar också de oerhörda summor som inte tas med i beräkningen.

Enligt EU:s konkurrenslagstiftning får kommuner inte välja bort kött på grund av dess ursprung. Det är alltså svårt för exempelvis skola och äldreomsorg att endast servera svenskt kött. Detta framkommer i ett inslag från Sveriges Radio den 23 maj. Möjligheten att komma runt lagstiftningen finns dock, då kommuner kan ställa krav på att köttet ska leva upp till svensk djurskyddslag. Då är det i princip bara svenskt kött som gäller.

 

Källor:
http://www.eu-upplysningen.se/Du-i-EU/EU-i-vardagen/EU-i-matkassen/Matkassen-och-EUs-livsmedelspolitik/
http://www.eu-upplysningen.se/EU-i-Varlden/Handel-med-lander-utanfor-EU/
http://www.kottguiden.se/faq.html
http://www.ur.se/Produkter/170958-Varlden-Alskade-kott
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=125&artikel=5871266

Av: Siri

Kommentera här: