Tips till klädkonsumenter!
Organisationen Medveten Konsumtion som arbetar för att öka medvetenheten hos "vanliga människor" över vad konsumtionen gör mot vår värld har tagit fram flera tips för vad vi vanliga medborgare kan göra för att rädda världen och till min lycka har dem en hel sida om klädkonsumtion! Här kommer några tips från Medveten konsumtion till er andra konsumenter:
- "Handla i största möjliga mån kläder på second hand.
- Byt kläder med andra! Håll utkik efter Naturskyddsföreningens klädbytardag som äger rum i april över hela landet, eller anordna en egen.
- Låna kläder av dina vänner eller på ett klädbibliotek.
- Om du måste köpa nytt bör du tänka på materialvalet och titta efter miljö- och etiska märkningar (se nedan). Bomull är ett av de sämsta materialen ur miljöperspektiv, så välj ekologisk bomull om du absolut måste köpa det. Hampa har relativt låg miljöpåverkan, även lin och svensk ull. Syntetmaterial bör undvikas, men lyocell (Tencel) och återvunnen polyester är att föredra framför andra syntetmaterial."[1]
MILJÖMÄRKNINGAR
Dessa miljömärkningar bör du enligt Medveten konsumtion söka efter när du ska köpa ett plagg.
GOTS - är en internationell märkning för kläder och textil som omfattar både sociala och miljömässiga krav.
Bra Miljöval - har tre kategorier för textil, en för ”bra fibrer” som gäller framställningen, en för ”bra beredning” och en för “second hand-textilier”.
Svanen - tittar på miljöpåverkan under produktens livscykel, från odling av bomull till färdiga kläder och textilier.
Fair Wear Foundation - är ett internationellt kontrollsystem som är inriktat på att förbättra de anställdas villkor i olika typer av textilproduktion världen över.
KRAV - har kriterier för textilråvaror som bomull, ull, lin och även skinn. Råvarorna ska komma från växtodling, djurhållning eller från vildväxande produktion som är certifierad enligt KRAV:s regler.
EU Ecolabel - kraven för textilier och kläder är i stor utsträckning samma som för Svanen. EU Ecolabel ställer krav vad gäller utsläppen i luft och vatten från fabrikerna samt användningen av hälso- och miljöfarliga ämnen i tillverkningen.
Oeko-Tex - ska garantera att den färdiga produkten inte orsakar allergiska besvär eller andra hälsoproblem.
Fairtrade - är en oberoende produktmärkning som syftar till att bidra till förbättrade arbets- och levnadsvillkor för odlare och anställda i utvecklingsländer. Fairtrade certifierar bomull.[2]
Detta kanske låter hur trist som helst, men fundera över vad som är mer värt- den senaste jackan eller mänskligheten och det biologiska mångfaldet...? Vad tycker du egentligen? Spelar det någon roll om 100 år att du köpte en jacka producerad av en textilarbetare med usla arbetsförhållanden som knappt har råd med mat för dagen? Ja, det spelar roll- men inte någon positiv roll, det är ohållbart. Spelar det roll om 100 år att du tänkte på miljön och valde att spara pengarna du kunde spenderat på den där jackan, och istället köpte second hand eller bytte kläder med en vän. Ja, det spelar roll- om alla valde att sluta konsumera från miljöbovar som stora fabrikskedjor ofta är, så finns det hopp om en framtid. Fundera över vilken person du vill vara- den som bidrar till en förstörd värld och ett slut för mänskligheten, eller en av dem som förhoppningsvis lyckas rädda vår jord och den mänskliga arten.