Hur ser köttkonsumtionen i Sverige ut?
I Sverige äter vi, enligt en rapport från Jordbruksverket, 40 % mer kött idag än på 90-talet. Rapporten jämför 1990 och 2012. Samtidigt har andelen svenskt kött av den totala konsumtionen minskat. Svensk köttindustri har svårt att konkurrera prismässigt med kött från utlandet. Särskilt restauranger och offentliga storkök använder utländskt kött i större utsträckning eftersom det är billigare. Främst importeras kött från andra EU-länder. I rapporten påstås att Sveriges köttkonsumtion är något lägre än i resten av EU, vars konsumtion är dubbelt så hög som den i resten av världen.
Huvudsakligen konsumerar vi griskött och i andra hand nötkött, men konsumtionen av fågelkött har ökat mycket sedan 1990.
De kommande veckorna ska jag undersöka vad detta innebär – för oss och för vår omgivning, samt försöka finna orsaker till den ökade konsumtionen. Som en del av denna process twittrar jag även på https://twitter.com/atakott.
Rapporten från jordbruksverket hittar du här: http://www.jordbruksverket.se/download/18.39da9f0113cb389bda880001123/1360592341702/Ra+2013_2.pdf
Av: Siri