ekonomi jeansproduktion

Genom att belysa problemet kring jeansproduktion ur olika synvinklar blir såklart konsekvenserna olika. De olika perspektiven kan handla om arbetarna inom industrin, landets ekonomi, klädföretagen och vi konsumenter. Allt handlar om vilken grupp i samhället man tillhör och vår inställning till problemet/icke-problemet.

Alla världens länder har olika rättigheter och lagar gällande bland annat arbetsförhållanden vilket gör att arbetet och arbetarens liv ser väldigt olika ut runt om i världen. I Sverige har vi strikta lagar och regler för arbetstider, hur mycket lön man bör få och hur mycket man får arbeta per dag och vecka. Men hur ser det ut i fattigare länder där det inte finns dessa regler för arbetarna? Och vad skulle konsekvenserna bli om arbetsförhållandena förbättrades?

Både för de länder som är stora exportörer och de länder som är stora importörer av jeans och bomull har ekonomi i huvudsyfte, man vill göra en bra affär så att landets ekonomi ska gynnas av handlandet. Importörerna vill köpa in jeansen billigt medan exportörerna vill sälja dyrt. Här skapas det ofta svårigheter då det är svårt att få ekonomin och arbetarens välmående att gå ihop vilket i flera fall leder till att det är människan som hamnar i kläm.

Chefer och företag tjänar på att betala arbetarna så låga löner som möjligt då högre löner förmodligen skulle leda till att ekonomin inte skulle räcka till. Men om exportörerna då skulle höja sina priser på exempelvis jeansen skulle importörerna hitta ett annat företag som erbjuder billigare och bättre avtal och välja dem istället. Därför utvecklas detta lätt till en fråga om vad som är viktigast, människans välbefinnande eller ekonomin?

Alltså är det egentligen vi konsumenter som väljer, är vi villiga att betala mer för ett par jeans som vi vet säkert har tillverkats under bra arbetsförhållanden? Om svaret på den frågan är ja kan priserna på jeansen höjas och därmed även arbetarens lön. Frågan är då vad som krävs för att efterfrågan inte ska sjunka om priset på våra jeans höjs. Jag tror personligen att det krävs att vi konsumenter måste bli medvetna om hur våra kläder tillverkas och vad för arbetsförhållanden arbetarna tvingas jobba under för att vi ska gå med på att betala en högre summa pengar för varan. Dock är en vana svår att bryta, vi är vana att betala ett visst pris för ett par jeans, om det priset helt plötsligt skulle höjas kommer vi konsumenter med all förmodan reagera negativt på vilket företagen kommer att förlora på då dem kommer tappa kunder. Vi kommer helt enkelt reagera precis som importörerna, nämligen välja att köpa våra jeans någon annanstans istället, till ett lägre pris.

Frågan kvarstår: hur mycket är vi konsumenter beredda att betala för ett par jeans som har tillverkats under bättre förhållanden?

/Ester

http://www.europarl.europa.eu/news/sv/news-room/content/20140203IPR34619/html/Fler-r%C3%A4ttigheter-och-b%C3%A4ttre-arbetsf%C3%B6rh%C3%A5llanden-f%C3%B6r-utomeuropeiska-s%C3%A4songarbetare