Jeansproduktion- Ester

Jag går in på H&M och hittar ett par jeans för 99 kronor. Vad jag inte tänker på när jag sedan ställer mig i kön till kassan för att betala de där 99 kronors-jeansen är allt arbete och all miljöförstörelse som ligger bakom dem.

Jeansproduktionen är miljömässigt en av de smutsigaste verksamheterna i världen. Utöver själva produktionen ligger massvis av hårt arbete och dåliga arbetsförhållanden bakom det.

Eftersom marknaden efterfrågar jeans ökar produktionen och därmed miljöpåverkan. Vi vill ha billiga, snygga jeans och företagen vill sälja så mycket som möjligt. För oss är det så lätt att gå till affären och köpa ett par jeans, vi tänker inte på det hårda arbetet och den miljöpåverkan som ligger bakom det. Vi vill ha de billigare jeansen fastän billigare kan betyda att det har gjort större avtryck på miljön och även gett arbetarna lägre lön än de dyrare jeansen. Vi ser inte arbetet bakom det, vi ser bara prislappen.

För att producera 1 kg bomull krävs 7000 liter vatten, 10 procent av världens bekämpningsmedel går till bomullsodling, 21,8 miljoner ton bomull producerades i världen år 2009-2010 och 5 miljarder jeans produceras i världen under ett år. Dessa siffror är för mig skrämmande och just därför har jag valt att fördjupa mig i ämnet jeansproduktion runt om i världen. Varför är jeansproduktionen så farlig, på vilka sätt påverkan den miljön och vad kan vi göra för att förbättra detta?

Häng med mig på mitt äventyr gällande jeansproduktion för att få en djupare förståelse kring ämnet och för att lära dig vad du kan bidra med för att förbättra denna verksamhet. Det kommer bli kul, jag lovar.